Je eigen druivenrank

Tuinmannen kweken al meer dan 6000 jaar sappige druiven. Als zij het kunnen, waarom zou jij het dan niet kunnen? Het kweken van druiven is makkelijker dan je denkt. Je eigen overheerlijke druiven kweken is een van de vele voordelen die het houden van je eigen druivenrank heeft. Maar een druivenrank of meerdere druivenranken staat vaak ook erg elegant in een tuin of in een landschap.

Druiven van een druivenrank

In de traditionele wijngaarden worden manden vol druiven geplukt na een lang seizoen waarbij de wijnstokken goed verzorgd en gevestigd zijn. Er is een druivenplant voor elk klimaat. Als je zonlicht hebt; voor een goede luchtcirculatie kunt zorgen en waterdoorlatende aarde hebt, kun je druiven laten groeien. Daarnaast is het handig als je beschikt over een hek, een prieel of iets anders stevigs waaraan de plant omhoog kan klimmen. Een ander groot voordeel is dat de vruchten of jij niet hoeven te reizen. Druiven die thuis gekweekt hebt, kun je plukken en eten als je volledig rijp zijn zodat je kunt genieten van je druiven als ze op hun lekkerst zijn. Daarnaast kun je van je eigen druiven, sap, rozijnen of jam maken. Als je vastberaden bent, kun je uiteraard ook je eigen wijn maken van de druiven van jouw druivenrank. De druivenbladeren zijn ook eetbaar en kunnen daarnaast als garnituur gebruikt worden.

Je druivenplant heeft waarde

Druivenranken zijn vaste platen die decennia lang kunnen groeien en bloeien als ze op de juiste plek worden geplant en goed verzorgd worden. Sommige soorten hebben meer tijd nodig om volwassen te worden of zijn niet helemaal winterhard. Maar het komt zeker voor, vooral in warmere klimaten, dat je druivenrank na 50 jaar nog steeds manden vol fruit produceert. Dit maakt je investering het meer dan waard. Een gezonde krachtige plant kan elk jaar zo’n 10 kilo fruit produceren. Een paar druivenplanten is voldoende om een heel gemiddeld huishouden elk jaar gelukkig te maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *